Ahol a kékfrankos az alap
A rendezvény résztvevőit meghívott borosgazda vendégünk, Toronyi György fogadta készülő, 2012-es kékfrankos bormintájával. A friss bor igazi könnyed és jól iható gyümölcsbomba, harmonikus illattal és ízvilággal, az este remek nyitányának bizonyult.
Tibor a program bevezetőjében elmondta, hogy mivel hónapokkal korábban volt már tematikus bikavér kóstoló, ezért a leghíresebb kékfrankos alapú házasítás, a bikavér, valamint annak hétköznapokra szánt kistestvére, az óvörös ezúttal nem került a sorba, kizárólag különböző fantázianevekkel ellátott házasítás borok. A kékfrankos tematikus kóstolón érzékelhető volt, hogy ez a kárpát-medencei szőlőfajta jó és emlékezetes borokat tud adni, viszont kiderült az is, hogy nem könnyű feladat egy szép, fajtajelleges kékfrankost készíteni. Házasításban a fajta férfias, savas-borsos jellegét, kissé makrancos természetét lágyabb borral lehet ellensúlyozni, vagy kreatív házasítás révén különlegesre hangolni.
A borokat az első kör után újra visszakóstoltuk, majd akit érdekelt, harmadszor is kóstolhatott az egyes tételekből. Hasznosnak bizonyult a többszöri visszakóstolás: voltak borok, amelyek órákkal a kibontás után okoztak meglepetést.
Remete Szekszárdi vörös
Kellemes, gyümölcsös, igazán jó ivású bor a hétköznapokra, alacsony árfekvése miatt kiemelkedően jó ár-érték aránnyal.
Neiner Holnemvolt 2009 (kékfrankos, kadarka, zweigelt)
Egy igazi kézműves bor. Első kóstolásra markánsan csersavas, a vége kissé kesernyés, illatában és ízében pedig inkább a kadarka fűszerezettsége a meghatározó. Később visszakóstolásnál már lágyult a bor, és a pacsulira emlékeztető intenzív illat volt felfedezhető benne. Harmadik kóstolásra szépen összeállt, kibomlott. Időt és odafigyelést igénylő tétel azoknak, akik a különleges, egyedi karakterrel és ízvilággal rendelkező borokat keresik.
Feiszt Quartet 2009 (kékfrankos, syrah, merlot, zweigelt)
Sötét színű, nagy ízmélységű és beltartalmú bor, amelynek alapját ugyan a kékfrankos adja, ízvilágában mégis a francia világfajták karakterei dominálnak. Marha- és vadételek remek kísérője lehet.
Pastor Pince Medito 2011 (kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon)
Kellemes, behízelgő, könnyen megszerethető nedű azoknak, akik szeretik a sima, lágy tanninnal rendelkező borokat. Magas alkoholtartalma jól belesimult a szerkezetbe. Jó ár-érték arányú, igazi beszélgetős bor.
Fekete Patikárius 2006 (kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, kékoportó, zweigelt)
Sokak kedvence nem okozott meglepetést: hozta a rá jellemző szépséget, lágyságot, harmóniát. Remekül összeérett, jó ivású, tartalmas tétel, élmény inni, az est egyik fénypontja volt.
Dániel Chef 2006 (kékfrankos-cabernet sauvignon)
Igazi kézműves bor terroir-jegyekkel, amellyel koncentráltsága miatt első kóstolásra nehéz mit kezdeni. Kóstolásakor a szőlőfajták ízjegyei helyett szinte a szekszárdi löszös talajt érezzük. A bor nagy testű, masszív, nagy ízmélységgel rendelkezik, többször kell kóstolni, hozzá kell szokni. Az este egyik legkülönlegesebb (és leginkább megosztó) tétele volt.
Tringa Diablo 2008 (kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot)
Komplex, mély, harmonikus bor. Szekszárdi gyümölcsösség villányi stílusú sűrűséggel és ízmélységgel kombinálva. Marha- és vadételek, valamint keménysajtok mellé ajánlott. Remek ár-érték arányú bor.
A finom borok mellé ízletes falatokat kóstolhattak a résztvevők: Stelcz-féle vincellérsonkát, lángolt karajt, császárszalonnát és szalámit, valamint tepertőkrémmel és kenőmájassal kent kenyereket.