A BIOVALUE projekt fő célja egy olyan szimulációs eszköz kifejlesztése, amely a biodiverzitás, az élelmiszeripari értéklánc, a környezet, a fogyasztói preferenciák és az egészség közötti kapcsolatot elemzi. Emellett a projektben résztvevők célul tűzték ki, hogy kevésbé hasznosított, genetikailag változatos növényeket és a belőlük készített, piacképes termékeket bemutassák és megismertessék a fogyasztókkal.
A konzorcium 12 országban 7 mintaprojektet valósít meg, melyek keretében kevésbé hasznosított növényeket termesztenek. A megtermelt növények adatforrásként is szolgálnak azokhoz a teljesítménymutatókhoz, amelyek a szakpolitikai és környezeti hatásvizsgálatokhoz, valamint az élelmiszerláncra vonatkozó előírásoknak és szabványoknak való megfeleléshez szükségesek.
A BIOVALUE (SFS-01-2018-2019-2020 - A biológiai sokféleség a gyakorlatban: a mezőgazdasági területeken és az értékláncon keresztül) projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásával valósul meg.
További információ a projektről: https://www.BIOVALUE-project.eu/
Az ECO-SENSUS főbb feladatai BIOVALUE projektben:
Az ECO-SENSUS fő szakterülete a helyi minőségi élelmiszer-rendszerek és a helyi minőségi élelmiszer védjegy fejlesztése, fenntartása és népszerűsítése. Emellett az ECO-SENSUS széleskörű tapasztalattal rendelkezik mind a fogyasztói, mind a termelői oldali kutatások lefolytatásában, amelyek a helyi termeléssel és a helyi vagy fenntartható fogyasztással kapcsolatos attitűdöket, problémákat és lehetséges megoldási módszereket tárják fel.
A BIOVALUE projekten belül az ECO-SENSUS az alábbi munkacsoportok munkájában vesz részt:
WP5 „Új ételek és feldolgozott termékek a biodiverzitás növelése érdekében”
WP8 „Az agrár-élelmiszer-értéklánc és a biodiverzitás kapcsolatának javítása a BIOVALUE eszközön keresztül”
WP9 „Kevésbé hasznosított termékek tanúsítása, tesztelése és címkézése”
WP10 „Kommunikáció, a projekteredmények megosztása és kapacitásépítés”.
A helyi élelmiszerfogyasztás ösztönzésére, a termelők és fogyasztók kapcsolatainak erősítésére rendszeresen szervezett eseményekről, helyi termék piacokról itt talál információkat.
Our regular events strengthen the connection between producers and costumers. You can find information about our events and local food markets here.
Az Eco-Sensus környezeti és gazdasági szemléletformáló tevékenységének fontos része a helyi élelmiszerrendszer fejlesztése. A 2011-2015 között megvalósult projekt keretében felmértük a Szekszárd környéki helyi termelőket, bevezettünk egy helyi élelmiszer tanúsító védjegyet, valamint működtetünk egy helyi termék boltot. A bolttal kapcsolatos korábbi eseményeket, információkat itt olvashatja.
A strong and important part of shaping environmental and economic attitude is the development of the local food system. In our 2011-2015 project we connected the local producers, established a local quality food trademark and have operated a local food shop in Szekszard. The events and information on the shop you can find here.
"Okos kert - lépésről lépésre". A Tolna megyei kiskerttulajdonosok környezettudatosságát ösztönző projekt célja a társadalmi attitűd javítása és ezzel a tolnai megyeszékhely kertvárosi, zártkerti környezeti problémáinak megoldásához való hozzájárulás volt.
„Smart Garden – Step by Step”. The project with the goal to shape the environmental attitude of Tolna County’s garden owners added to the solutions of the area’s environmental problems.