Fekete Mihállyal borozgattunk
Bemutatásképpen Tibor a megjelenteknek elmondta, hogy a Fekete Borpince egy kis, 9 hektáros, kiváló minőségű szőlőt adó területekkel rendelkező kézműves családi pince, igen széles szortimenttel, a könnyed fehérboroktól kezdve a sokféle vörösboron át egészen a késői szüretelésű félédes desszertborig.
Ismerje meg jobban Fekete Mihályt»
Kadarka és meglepetés
Mihály kedvenc borával nyitottuk a sort, azzal a kadarkával, amely a 2011-ben a Szekszárdi Borvidéki Borversenyen „A borvidék legjobb kadarkája” címet is elnyerte. Mihály örömmel mesélt a számára oly kedves növényről és borról és általában a „szőröslevelű”, fagyérzékeny és melegigényes ún. pontuszi fajtákról (sárfehér, kövidinka, hárslevelű, furmint), amelyeket a borkedvelők „hagyományos magyar szőlőfajtákként” ismernek. Közben a dekantálóból a poharakba került a meglepetésbor is. A vakon kóstolt tételben többen, helyesen, egy idős kadarkát véltek felfedezni, és valóban, egy már forgalomban nem lévő 2003-as kadarkát ízlelhettünk meg. A borász elmondta közben, hogy a közelmúltban több mint 1 hektárnyi kadarkát telepített, ebből 2013-ban várható az első termés, valamint arról beszélt, hogy pincéje lényegében teljes mértékben felszerelt és nem tervez technológiai korszerűsítést, mivel nem szeretné, ha a pincéje úgy nézne ki, mint egy "tejüzem", tele hatalmas koracél tartályokkal.
Különleges ízvilág
A kadarkák után a harmadik tétel a 2007-es kékfrankos válogatás volt, egy dűlő- és hordószelektált bor, amelyben a gyümölcsös és fűszeres ízjegyek harmonikusan összesimultak. A következő, 2008-as cabernet sauvignon igazi különlegesség: a megszokott testes, sűrű cabernet-es karakter helyett ez a „könnyedre hangolt” bor kirobbanóan erdei bogyós gyümölcsös ízvilágú a visszafogott hordóhasználatnak és a lágy borokat adó évjáratnak köszönhetően. Végül a pince legismertebb márkája, a Patikárius került sorra: az elsőként 2002-ben elkészített bor a pince összes vörösborát tartalmazta, a bikavért adó kadarka, kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon mellett zweigelt és kékoportó borokat is. Mihály elmondta, hogy a házasítás borok esetén a külön érlelődött fajtaborok összeállítása után még a házasított bor visszakerül hordóba egy időre, hogy az egyes fajták összesimuljanak, összeérjenek. A megkóstolt 2006-os évjáratú bor a kóstolt remek borok közül is kimagaslott csiszoltságával, eleganciájával és harmóniájával.
Mihály a borbemutatót végszóként a következő mondattal zárta: Lehet, hogy más szakmában többet kereshetnék, viszont szeretem, amit csinálok. A borok nagyszerűségét mi sem jellemezheti jobban, minthogy a palackok teljesen kiürültek, és a kirakott kiöntőedények szárazak maradtak. A résztvevők „követelték” a folytatást, ezért, ha valóban igény lesz rá, akkor január 31-én, csütörtökön 18 órától soron kívüli program keretében újabb Fekete-borok kóstolóját tartjuk. Akinek pedig ez sem lenne elég, benevezhet a pince negyedévente megrendezendő Borkóstoló Félmaraton rendezvényére, ahol egy este alatt 21 különböző bort lehet megkóstolni.
A programsorozat folytatásában januárban Tóth Lajossal és kedvenc boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.