A gazda keze nyoma…
Az estén Halmosi József borosgazdaságról, családi örökségről mesélt. A háromhektáros birtok, melyet a család közösen művel, a délkeleti fekvésű Őcsényi-hegyen terül el. A sok évszázadra visszanyúló, kézműves borkészítési hagyományok jegyében születnek itt a borok, immár nyolc éve.
Borok a borsorban
A Halmosi-borok közül hatot kóstolhattak vendégeink: az első tétel, a kadarka erős kezdés volt, lágy, gyümölcsös, mélyrubin színű csoda, alacsony alkohol- és savtartalommal, igazi szekszárdi karakterrel. A második tétel, egy 2008-as Óvörös (házasítás), ami a bikavér hétköznapokra szánt „kistestvére” kékfrankos, kadarka és merlot borokból házasítva. Tüzes, magas alkoholtartalmú bor, de jól iható és harmonikus is egyben. Harmadiknak egy 2009-es merlot következett, erdei bogyós gyümölcsös-kakaós ízvilággal. Standard bor, mégis sűrű szövésű, mély és nagy beltartalommal bír.
A negyedik tételnél áttértünk a válogatás borok kóstolására, amelyek a pincénél a 'Négykezes' elnevezést kapják. A név arra utal, hogy József fiával, Áronnal együtt kezdte megalkotni ezeket a borokat, aki azonban már saját útját kezdte el járni. A válogatás borok a termés egyharmadából készülnek, ezek hosszabb tölgyfahordós és palackos érlelést, valamint nagyobb odafigyelést kapnak. A 2007-es kékfrankos válogatás harmonikusabb, mint a standard tételek. A minőségi ugrás a merlot-nál különösen jól megmutatkozott: a 2008-as Négykezes Merlot igazi nagyágyú: több rangos versenyen nyert aranyérmet, a 2012. évi Vinagórán pedig 'Az ország legjobb merlot fajtabora' címet is elnyerte. Különlegesen elegáns, mély benyomást keltő bor a sötét erdei bogyós gyümölcsök, a csokoládé és a rumosdió ízeivel, ünnepi pillanatok emlékezetes kísérője. Az estet egy 2003-as évjáratú kadarka zárta: a csúcsévjárathoz méltó nagyságot, olyan mélységet mutatott a bor, ami a kadarkáról kialakított „könnyed és egyszerű” sztereotíp képbe nem illett bele. A beltartalmat jól jellemzi, hogy az üres pohárból még a bor megivása után percekkel is virágok és gyümölcsök illata áradt. József közben azt is elárulta, hogy 2005-ben több mint 100 kg aszúszemet sikerült a kadarkaültetvényről begyűjteniük (egy asszony 1 nap alatt 6 kg-ot), amiből asszú-esszenciát készített abban az évben.
Borosgazda a munkáról
Halmosi József szívesen mesélt filozófiájáról: a szőlőművelés hagyományos módszerekkel történik, nem használnak gyomirtószert és egyéb „egyszerűsítő megoldásokat”, sőt, még az ökológiai gazdálkodásban megengedett szereket is csak kivételesen, szükség esetén használják. Ez a szemlélet a borkészítésnél is megnyilvánul: nincs fajélesztő-kultúra, se tápsó, se pektinbontó, hiszen ezek a folyamatok természetes úton, önmaguktól is megtörténnek. József véleménye szerint a segédanyagok, illetve pl. koracél tartályok használata a borokat uniformizálja, ő pedig olyan borokat szeretne készíteni, „amelyeken a gazda keze nyoma érezhető”.
Az alapos zöldmunka mellett termeléskorlátozást nem alkalmaznak, viszont egy évben akár 3-4 menetben is szüretelnek. A borok hordós érlelés esetén egyetlen hordóban töltenek 1-1,5 évet, majd még egy év palackos érlelés után kerülnek forgalomba.
Az est végén a rendezvény résztvevői egyenként értékelték az este borait, a testes vörösborok és a tartalmas beszélgetés után pedig jól esett még együtt egy könnyű roséval közösen koccintva lezárni a borkóstolót.