Helyből jobb
Miért jó helyben termelt élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget, húst venni a spanyol paradicsom, Costa Rica-i banán, német szalámi helyett? A helyi természetesebb – mondhatnánk egyszerűen, és valóban, a közelben termelt, nem nagy távolságból szállított élelmiszer frissebb állapotban kerül hozzánk!
A friss zöldség, gyümölcs vitamin- és tápanyagtartalomban messze lekörözi messziről ideszállított társait. Sőt, mivel nem utazik sokat, a termesztés, előállítás során nem nyomják tele vegyszerekkel, tartósítószerekkel, amelyek kizárólag a hosszas szállítást, raktározást segítik, egészségügyi hatásuk pedig legalábbis kérdéses. A termelő és a bolt közötti rövid távolság, a kevesebb utaztatás kisebb környezetszennyezéssel jár, nem teszik tönkre végeláthatatlan kamionsorok a kisvárosok, falvak útjait, kevesebb a zajszennyezés, a csomagolással termelődő szemét.
Aki közeli, talán ismerjük is, ha nem, könnyen megismerhetjük, sőt, vásárlási szokásainkkal visszajelzést is adunk számára arról, mit érdemes, milyen mennyiségben termelnie. Mindez garancia lehet a minőségre, hiszen mindannyian tudjuk: akit ismerünk, akivel szembe találkozhatunk az utcán, fesztiválokon kóstolgatjuk legújabb szalonnáját, borát, mézét, lekvárját, az nem fog mérgezett paprikát, a garázsban újracsomagolt romlott húst, lejárt és újracímkézett paradicsomszószt, ecetszagú bort a nyakunkba sózni.
A helyi élelmiszerek között még mindig találhatunk olyan csak hazánkra, egyes térségekre, tájakra jellemző termékeket, tájfajta gyümölcsöket, borokat, húskészítményeket, amelyek közös kincseink, megőrzésük közös érdekünk, kereslet híján eltűnésük közös veszteség lenne.
Végül, de nem utolsó sorban, minden vásárlás választás, döntés arról, milyen gazdát, termelőt támogatunk kiadott forintjainkkal. Ha a helyi élelmiszert választjuk, a helyi termelőket támogatjuk.
Senki ne gondolja, hogy nem számít, mit vásárol, csak csepp a tengerben. A nemzetközi kereskedelmi láncok, szupermarketek milliárdokat költenek arra, hogy ezeket a döntéseinket, élelmiszervásárlási szokásainkat befolyásolják.