Miért vegyek kézműves terméket?
A különféle adalékanyagokról régóta folyik a vita, és vannak, akik nem tartják károsnak ezeket. Az adalékanyagokat és ezek felhasználását az Európai Unió és Magyarország is igen szigorúan szabályozza, de az az igazság, hogy nem nagyon tudunk olyan kutatásról, amely arról szólna, hogy ezek együttesen, egy életen át fogyasztva, milyen hatással vannak a szervezetre.
De vajon miért kerülnek be ezek az anyagok azokba a termékekbe, amelyek hagyományosan egyáltalán nem tartalmazták őket? Az ok nagyon egyszerű: elkényelmesedtünk, és jobban szeretjük, ha hosszabb ideig áll el a lekvár, és nem kell hűtőben tartani. Ha a termékek mindig ugyanolyanok, évjárattól, az azévi termés minőségétől függetlenül. És persze azt is szeretjük, ha a színek szépek, ragyogóak, az ízek erősek és intenzívek. És nem utolsósorban szeretjük, ha mindezért minél kevesebbet kell fizetnünk. Ennek azonban később kamatostul megfizethetjük az árát!
A nagyipari élelmiszergyártás tudja ezt, sok pénzt áldoznak arra, hogy kutassák, mi fontos a fogyasztóknak. Így azt is tudják, hogy ezeknek a feltételeknek egy módon lehet megfelelni: ha mesterségesen állítják be a termékek jellemzőit – ízét, színét, illatát. Így két legyet ütnek egy csapásra: minden üveg lekvár, minden rúd szalámi éppen egyforma lesz, és mindez kevésbe kerül, hiszen a szükséges adalékanyagok általában nem kerülnek sokba.
Kockáztatna?
Ön kockáztatna, amikor az egészségéről van szó? Általában nem szívesen, ugye? Mégis sokan vannak, akik nem gondolnak bele, hogy az adalékanyagok folyamatos fogyasztásával is ezt teszik.
Pedig van más megoldás: fogadja el, hogy ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma paprika, egyforma szörp sem. És bizony azt is el kell fogadnia, hogy a gyümölcs és a hús drágább, mint a térfogatnövelők – így a kézműves, hagyományos módszerekkel készült termék valószínűleg többe kerül, mint a nagyipari.
De számolja csak ki: mennyivel kerülnek többe a vitaminok, amelyeket kapszulában pótol, mert amit eszik, már rég nem tartalmazza őket. Mennyivel kerülnek többe az emésztéssegítő szerek? És az esetleges egészségkárosodás?
Legyen tudatos fogyasztó – magáért és a családjáért!