Mit mutat a tojás kódja?
Az étkezési tojásokat és azok csomagolását – uniós és hazai jogszabályok alapján – kötelező jelölni. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A piacokon jelölés nélküli tojások is találhatók, a pecsételési kötelezettség ugyanis csak az 50-nél több tojótyúkot tartó termelőkre vonatkozik.
A nyilvántartási szám hét részből áll. A kód első számjegye az állattartási technológia módját mutatja:
• 1: szabadtartás
• 2: alternatív tartás
• 3: ketreces tartási rendszer
• 0: ökológiai tartás
Ez után a származási ország megjelölése (HU) olvasható, amit a megye vagy főváros kódja (01- 20 közötti szám), az állat-egészségügyi kerület sorszáma, a tojótyúk jelölés („T”), az állattartó telep kétjegyű sorszáma, végül az istálló száma követ.
Ha például a fogyasztó a tojáson a 2HU162T02/8 jelölést látja, akkor ez a következőt jelenti: alternatív — mélyalmos, istállós — tartásban termelt, magyar, Tolna megye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben, és annak 8. istállójából származik a tojás.
A tálcás, vagy dobozos tojáson további információk olvashatók. Például a csomagoló központ száma, a tojás minőségi osztályba sorolása (az „extrafriss” jelzés például azt jelenti, hogy a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap), a tojások tömege, mérete (XL,L,M,S), minőség-megőrzési ideje (a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet), valamint a tárolásra vonatkozó javaslat.
A tojások közötti eligazodást részletesebben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) május végén megjelent tájékoztatója segíti.