Mit tud az olcsó spanyol paradicsom?
Egy éve, 2011 májusában járta be a hazai sajtót a hír, hogy mérgező spanyol paradicsomot találtak a szekszárdi Tescóban. A spanyol paradicsomban a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának (NTI) szakemberei a határértéket többszörösen meghaladó mérgező vegyszereket mértek – adta hírül akkor az MTI.
Miért olcsó a spanyol paradicsom?
A hazánkba eljutó, a nagyáruházakban gyakorlatilag egész évben kapható spanyol paradicsomot a nem is oly rég Spanyolország legszegényebb vidékei közé tartozó Almería tartományban termesztik. Ma 40 ezer hektáron termesztenek itt fólia alatt zöldséget, ez a magyarországi fóliás termesztés területének nyolcszorosa – olvasható a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában.
Almeríában mindig süt a nap, az átlaghőmérséklet 18-19 fok, sosem fagy, a tökéletes körülményekhez már csak a locsolás és a jó termőföld hiányzik. A helyi, kavicsos-agyagos talajt sertéstelepekről származó hígtrágyával, illetve műtrágyával teszik termékennyé, a növényeket emellett intenzíven kezelik rovarirtó szerekkel. A föld ezért valójában tocsog a vegyszerektől, s amit mindebből nem szívnak fel a növények, a talajvízen keresztül a környező folyókba jut, komoly környezetszennyezést okozva. A fóliasátrak „termőföldjét” 3-4 évente lecserélik, a trágya és vegyszerek miatt ez a talaj gyakorlatilag veszélyes hulladék, a zöldségtermesztés pedig valóságos veszélyes hulladék-gyár.
Az olcsó spanyol paradicsom titka emellett az, hogy a fóliák alatt a munkát afrikai, dél-amerikai és kelet-európai bevándorlók végzik éhbérért, embertelen körülmények között. A vegyszeres munkához védőruházatot nem kapnak, a hét minden napján 10-12 órát dolgoznak, szállásuk egy földbe vájt deszkabarakk, kilátásuk sincs a jobb életre.
Az ilyen nagyüzemi módon termesztett zöldségekben több az egészségkárosító vegyszermaradvány, mint a helyi, szezonális élelmiszerben – mondják a szakemberek. S mintha ennyi méreg nem lenne elég, hogy jól bírják a hosszú szállítást és tárolást, a zöldséget további vegyszerekkel kezelik. Az olcsó spanyol paradicsom árát tehát valójában a rabszolgaként dolgozó munkásokkal együtt mi, vásárlók is többszörösen megfizetjük – az egészségünk bánja.
Ha részletesebben érdekli a téma, olvassa el a teljes cikket a Tudatos Vásárlók Egyesülete oldalán!