Olajok és olajok
Búzacsíra ét- és salátaolaj
Kellemes ízű, aromájú étolaj, amely ez agy és idegrendszer egészségét szolgálja. A sportolók elsősorban állóképességük növeléséért becsülik. Az E- vitaminnak természetben fellelhető egyik legbőségesebb forrása. A növényolajok közül kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz biológiailag értékes „minor” vegyületeket: tokoferolokat (0,3-0,5%) szterineket, ezért gyógyhatású élelmiszerként is használható. Zsírsavösszetétele is kedvező: esszenciális zsírsavtartalma 50-70%.
Dió ét- és salátaolaj
Egy nagyon kellemes ízű, magas természetes jódtartalmú olaj. Gazdag telítetlen zsírsavakban. 72% linolsavat tartalmaz. Kiváló béltisztító, jótékony és kíméletes hatást gyakorol a hasnyálmirigy működésére.
Feketebors ét- és salátaolaj
Borsra jellemző kellemes ízű és illatú fűszerolaj, ételek ízesítéséhez, húsok pácolására kiválóan alkalmas. Élénkíti a vérkeringést, serkenti az emésztést, normalizálja a renyhe bélmozgást, és ösztönzi a vörösvérsejtek képződését.
Feketecsalán ét- és salátaolaj (perilla)
A feketecsalán magjából hidegen sajtolt olaj 95%-a élelmiszer kiegészítőként, kapszulázva kerül a fogyasztókhoz. Az ázsiai konyhában a perilla olajjal főznek is. Ezen túlmenően vannak olyan gyógyszerek is, amelyeket anyagcsere zavarokra ajánlanak, éss viszonylag magas dózisban tartalmazzák az olajat. A szakirodalomban nagyon sokat foglalkoznak a belsőleges hatással, és sok előnyös tulajdonságát taglalják: hatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózisveszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal stb. kombinálva különösen effektívnek tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros betegekre vonatkozóan is. 60%-ban tartalmaz omega 3 telítetlen zsírsavat, emiatt fogyasztása a hal-olaj helyett is ajánlott.
Fokhagyma ízű napraforgó ét- és salátaolaj
Kellemes fokhagyma ízű és aromájú speciális étolaj. Húsok pácolásához, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a vérrögképződést, az immunitást fokozza, a vérnyomást kis mértékben csökkenti.
Fűszerkömény ét- és salátaolaj
Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A kömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte, állítólag ez az olaj volt a királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A köményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák, a benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelenítőként is használják.
Héjnélküli tökmag ét- és salátaolaj
Kiváló étolajként (elsősorban salátaolaj) használatos, az ára miatt főleg a nyugati államokban. Az utóbbi években mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de elterjedten használja a kozmetikai ipar is. A gyógyászatban – főleg a fájdalmas vizeletürítés, prosztataproblémák enyhítésére, megelőzésére használatos. Fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét, valamint szellemi-testi teljesítőképességét. Kedvezően befolyásolja az agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterin szintet, s ezáltal a szívinfarktus előfordulásának valószínűségét. Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések kiegészítéseként használatos.
Kapor ét- és salátaolaj
Tömény kapor ízű és aromájú – különleges étolaj. Főzelékek, öntetek, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén a tejkiválasztást serkenti, étvágygerjesztő, emésztést javító hatású.
Kukoricacsíra ét- és salátaolaj
Kellemes ízű, aromájú, széles körben kedvelt és használt étolaj. Zsírsavösszetétele táplálkozás-biológiai szempontból előnyös: esszenciális zsírsavtartalma 50-60%, s ehhez biológiailag értékes sajátságú „minor” vegyületei (szterinek és tokoferolok) jelentősen hozzájárulnak. Vitamin- és antioxidáns hatású tokoferol tartalma nagy és különleges összetételű, ezért az oxidációt és a sütési hőhatást tekintve kiválóan stabil.
Lenmag ét- és salátaolaj
Magas Ω-3 zsírsav tartalmú olaj, amelyet elterjedten használnak ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt. Az olaj – a lecitin, keserű anyag – kéksav-glikozidák tartalma miatt - mint gyógyászati anyag használatos, különösen a gyulladásos betegségek kezelésére alkalmazzák. A hidegen préselt olaj ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, csökkentik a trombózisveszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért mint étkezési olaj is nagyon egészséges. A vérsűrűség természetes csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést. Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma, ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások tüneteit. Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszünteti. Fogyasztása segít a fogyókúrában (zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében.
Ligetszépe ét- és salátaolaj (Oenothera olaj)
Elsősorban a kozmetikai és gyógyászati iparban használják. Az emberi szervezet számára nagyon fontos bőrápoló zsírsavakat és Y-linolénsavakat tartalmaz, amely enyhíti a menstruáció előtti panaszokat, az allergiás eredetű ekcémát, csökkenti a vércukorszintet. Emellett fontos szerepe lehet a hiperaktivitás, skizofrénia, az ízületi gyulladás, az alkoholizmus, pszichés eredetű étvágytalanság és a Parkinson-kór kezelésében. Enyhíti az öregedést kísérő tüneteket, sclerosis multiplex esetében javítja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Befolyásolja a szervezet hőháztartását, a normál testsúly fenntartását. Segít a betegségek utáni gyors felépülésben.
Mák ét- és salátaolaj
A készítmény több mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telítetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes és LDL-koleszterin szintjét. Növeli a szellemi teljesítőképességet, idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Mandula ét- és salátaolaj
A mandulaolaj fogyasztását a népi gyógyászat (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme, gazdag vitaminokban (A, B1, B2, B6, E) és ásványi anyagokban, illetve nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban. Védi, táplálja és nyugtatja a bőrt. Könnyen felszívódik. Nagy molekuláinak köszönhetően a nehéz olajak közé tartozik, ezért hosszan tartó masszázshoz használják. Naponta 2 evőkanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a nyálkahártyákat.
Máriatövismag ét- és salátaolaj
Májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segít a szervezetnek. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segítséget nyújt.
Meggymag ét- és salátaolaj
Kellemes ízű és aromájú étolaj. Szervezetünk számára E-vitamin és flavonoid tartalmának köszönhetően biológiailag értékes tápanyag. A szívre és az érrendszerre ható, keringést javító összetevőket tartalmaz. A kozmetikai ipar arckrémek és testápolók készítéséhez használja, mivel fokozza a bőr vérkeringését, gátolja öregedését, regenerálja a bőrt, hidratáló- fényvédő hatású, antioxidáns hatásánál fogva rugalmassá teszi a bőrerek falát. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét.
Napraforgó ét- és salátaolaj
Hidegen – tiszta bélből – sajtolva, vitamintartalma teljes értékű, a héjról nem kerül bele szermaradvány, idegen ízanyag. Oldószerektől (aceton, könnyűbenzin) mentes. Kiváló étkezési, kozmetikai és ipari olaj. A gyógyászatban vizelethajtó, hurutoldó hatása miatt használatos, köhögés, vérhas, vesegyulladás kezelésére. A hidegen sajtolt tiszta napraforgóliszt humán célú felhasználásra is előnyös, különösen 50%-os fehérje tartalma miatt. Az étolaj fogyasztása a 92%-os telítetlen zsírsav tartalma és magas E-vitamin tartalma miatt is ajánlatos.
Omega Olajessimo finomított étolaj
Nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális telítetlen zsírsavakat, egyedülálló zsírsav aránya és összetétele (Ω-3 tartalom min.7% , Ω-6 tartalom max. 7 %) miatt fogyasztása lehetővé teszi az Ω-3 és Ω-6 zsírsavak kedvező arányú (1:1) bevitelét, kiemelkedően magas az olajsav tartalma (min. 70%). Kellemes illata, aranysárga színe megegyezik a legjobb napraforgó olajokéval . Egyaránt használható hidegen, salátaolajként, öntetek készítésére, főzésre, sütésre (max. 170 oC-ra hevítve).
Paprikamag ét- és salátaolaj
Kellemes ízű és aromájú, speciális étolaj. Húsok, halételek, szendvicsek ízesítésére kiválóan alkalmas. Kis mennyisége miatt használata korlátozott. Felhasználása főként salátaolajként javasolható, de minden olyan ételhez, ahol paprika ízre vagy az étel festésére van szükség, megfelelő. Linolsav tartalma igen magas (cca. 70%). C-vitaminban gazdag, emésztést serkentő, kapszaicintartalma miatt élénkíti a keringést, serkenti az idegműködést. Reumás betegeknél a bőrön át bedörzsölőszerként is használatos, kapszaicintartalma jótékony hatású övsömör esetén.
Petrezselyem ét- és salátaolaj
Tömény petrezselyem ízű és aromájú, különleges étolaj. Levesek, öntetek, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Enyhe nyugtató, illetve vizelethajtó hatású. Kiválóan alkalmas szájüregi fertőzések esetén, valamint idegi eredetű emésztési bántalmakra. Szívelégtelenség következtében fellépő folyadék-felhalmozódás (ödéma) esetén. Külsőleg a bőrrák kiegészítő kezelésére is ajánlott, valamint különösen jótékony a bőr T-sejtjeinek lymphómás megbetegedéseinél való problémák enyhítésére.
Sárgabarackmag ét- és salátaolaj
Igen gyors idegnyugtató, lefekvés előtt altatóként is használható, segíti a pajzsmirigy működését, könnyen felszívódó. A vitamint tartalmaz valamint B-17 vitamint, mely rákellenes hatású. A kozmetikai ipar kiváló bőrregeneráló hatása miatt szívesen alkalmazza.
Szőlőmag ét- és salátaolaj
Csodálatos bőrápoló tulajdonságainak köszönhetően ideális bőrvédő kozmetikai alapanyag, amely masszázsolajként és az aromaterápiában is kedvelt. Lágy összehúzó tulajdonságának köszönhetően segít a bőr feszességének és természetes nedvességtartalmának megőrzésében, a sebek gyógyulásában. Étolajként kitűnően harmonizál salátákkal, szószokkal mártásokkal. Nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, emellett tartalmaz E és C-vitamint, valamint Béta-karotint. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, erősen antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát.