Szőlőmag-olaj, a természet csodája
Napérlelte szőlőszemek magvából készül a zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200°C felett is megtartja, füstpontja 250°C, ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik.
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F-vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.
Magas az E-vitamin tartalma (8-10 mg/100g, ami más olajféléknél magasabb). Az antioxidáns (szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C-vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E-vitaminnak.
Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin- tartalmát, növeli a „jó” HDL-, és csökkenti a „rossz” LDL- szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürkehályog kialakulását. Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét. A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti. Agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Az öregedési folyamatokat lassítja.
Hatékony kozmetikai szer: a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására.
Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.
Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható
• Belsőleg fogyasztva az ajánlott napi fogyasztás egy teás- ,vagy egy evőkanállal, de akár hidegkonyhai ételek készítéséhez és főzéshez is alkalmazható!
• Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal arcra- dekoltázsra használjuk, majd 20 perc múlva mossuk le. A szőlőmag-olajos masszázzsal rendkívüli eredmények érhetők el. A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.
NEMSOKÁRA KAPHATÓ: Szőlőmagőrlemény
Talán nem túlzás azt állítani az antioxidánsokról, hogy a világon az egyik legnagyobb mennyiségben a szőlőmagokban lelhetők fel. A kutatók leírásai alapján a vörös szőlő magja illetve annak őrleménye az oligomerproantocianidin (OPC) nevű anyagnak az egyik legkoncentráltabb természetes forrása. Mivel a szőlőmag egészben vagy csak simán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért összeőrlik, amivel a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülhetnek.
Visszatérve a C- és E-vitaminnál is erősebb antioxidáns hatású OPC-re, nem árt tudnunk, hogy a szőlőmag szedésével akár több napig is komoly védővonalat állithatunk a kórokozók elé. Ennek oka az, hogy az antioxidáns hatása például a C-vitaminhoz képest 18,4-szer erősebb, míg az E-vitaminnál 50-szer. Eddig úgy gondolták, hogy csak a vörösborban található meg az áldásos hatású polifenol, hála a hosszú héjon történő áztatásnak, azonban kiderült, sok keményebb növényi részben is – így a magban - megbújik, csak ki kell szabadítani.
A szabadgyökök mennyiségének mérséklésével a sejtek és szövetek károsodásának mértéke csökken, kevésbé alakulnak ki gyulladásos betegségek, kiemelten fontos szerepe van azonban e mellett az érrendszert felépítő szövetek egészségének megőrzésében, és úgy védi a szívet, hogy csökkenti a magas vérnyomást, illetve a káros koleszterin szinttel is könnyedebben leszámol társaival szemben.
2009-ben látott napvilágot egy tudományos cikk (a Clinical Cancer Research magazinban) a szőlőmagban talált hatóanyagok tevékenységéről, miszerint a laboratóriumi körülmények között tenyésztett leukémiás sejtek 76%-át kerek egy nap alatt elpusztították, így a szőlőmagőrlemény fogyasztása idővel minden valószínűséggel hatékony ellenszere lehet a rákos sejtek elleni küzdelemnek.
A mag további, jótékony alkotóelemei közé tartozik a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemeket, mint a vas, réz, molibdén, mangán stb., amik a polifenolokkal együtt védik idegrendszerünket.