Tóth Lajossal borozgattunk
Lajos hatféle bort hozott magával: egy 2011-es portugiesert és egy kadarkát, egy 2009-es merlot és cabernet franc bort a Muzsikás sorozatból, valamint 2 különleges óbor, egy 1997-es és egy 1993-as évjáratú cabernet franc kibontásával is megtisztelt bennünket.
Miközben az oportó a poharakba került, Lajos címszavakban vázolta fel életútját: Kertészeti Egyetemet végzett, a BArtók együttes táncosa is volt, a paksi Atomerőműben dolgozott, és felesége által került Szekszárdra. Hobbiborász, 2 hektárnyi területeten gazdálkodik, birtoka a Lisztes-tetőn található, oportó, kadarka, merlot és cabernet fajtákkal foglalkozik. A pincében kézműves módszerekkel dolgozik, a hordós érlelés nála kizárólag régi ászokhordókban történik, két éven át. Borainak egy kisebb részét palackozza, nagyobb hányadát folyóborként adja el. Vékony, jellegtelen borokat nem készít, gyengébb évjáratokban, mint amilyen utoljára 2010 volt, eladja a szőlőt.
Az oportó számára fontos fajta, mert sokaktól azt a véleményt hallotta, hogy ebből a szőlőből nem lehet jó borokat készíteni, ő pedig meg szeretné mutatni ennek a fajtának is az erényeit, hiszen késői, szeptember végi-október eleji szüret esetén a teljesen beérett szőlőből szép bor lesz. Elmondta azt is, hogy az oportó öreg tőkékről származik és 2012-ben az időjárás miatt nem is készített ilyen bort. A kinyitott tételnél a késői szüret nemcsak a 13,5%-os alkoholfokban mutatkozott meg, hanem a bor tartalmasságában is: telten gyümölcsös és izgalmas volt már ez a bor is.
A következő tétel a kadarka volt. A szőlőt október közepén szüretelték a 14,5%-os alkoholtartalmú borhoz. A sötét színű, testes, mély és különleges virágillatot árasztó borban a könnyednek és rubintpirosnak ismert kadarka egy sajátos arcát mutatta meg számunkra. Lajos kóstoló közben nagyon szívesen válaszolt a megjelentek szinte záporozó kérdéseire a borkészítés részleteivel, fortélyaival kapcsolatban.
Ezután a Muzsikás sorozat két tagja következett: egy merlot és egy cabernet franc. A merlot egyedi íze minden résztvevőt lenyűgözött, itt is valami újat, eddig nem ismertet tapasztalhattunk meg. „A merlot-nak legyen merlot íze” - mondta Lajos, utalva arra, hogy az ún. francia világfajtákból készített borokat a borászok előszeretettel teszik „barrique”, azaz égetett tölgyfahordóba, és így kakaós, egzotikus fűszeres ízvilágú lesz a bor. A cabernet franc borok közül háromfélét is kóstoltunk. Az 1997-es és 1993-as tételek esetén a jellegzetes óbor illat és íz nagyon szép megjelent. A 20 éves bor fajtajelleget már nem mutatott, viszont csodálatos harmónia jellemezte, az este igazi fénypontja volt.
Összességében elmondható, hogy Lajos borainak egyedi arculata van: a késői szüret miatt a borok a szokásosnál édeskésebbek és alacsonyabb bennük a savtartalom, továbbá „hosszú nyeletűek”, azaz hosszú ideig lehet érezni a szájban a bor ízét. A remek borok mellé finom falatokat is kínáltunk: Stelczék vincellérsonkája és szalámija is hozzájárult ahhoz, hogy minden résztvevő számára emlékezetes legyen ez az este.
Folytatás februárban, vendégünk a Feiszt Pince tulajdonosa, Nagy Ferenc lesz.