Virágföld, szemétkuka helyett: komposzt
Mire jó a komposzt?
A föld az intenzív terhelés hatására kifárad, veszít tápanyagtartalmából, így nem árt néha felfrissíteni. A legjobb, leginkább környezetbarát megoldás erre a komposzt készítése, mely a tápanyag biztosításán kívül csökkenti az elviendő szemét mennyiségét is. Így a konyhai és a zöldhulladék felhasználásával némi türelemmel elérhetjük, hogy ne kelljen virágföldet, tőzeget vennünk.
A komposztálás lényege, hogy a szerves anyagokból oxigén jelenlétében mikroorganizmusok, giliszták és rovarok segítségével, rothadásmentesen komposzt készül.
Mi kerüljön bele?
A komposztba a legtöbb lebomló anyag belekerülhet.
• konyhai hulladékok (kivéve húsok és csontok, mert ezek odavonzzák az állatokat, és kellemetlen szagot árasztanak bomlás közben)
• rothadt, romlott gyümölcs, zöldség (kivéve a déligyümölcsök héja, mert ezeket vegyszerekkel kezelik)
• kerti zöldhulladék (a megfelelő folyamatokhoz szükség van darabolt ágakra és zöld részekre is)
• egyéb hulladék (tiszta papír kis darabokra tépve, kezeletlen fa
Hogyan készüljön?
A komposztnak találjunk a kertben egy állandó helyet, amit jól határoljunk el a többi területtől. Törekedjünk arra, hogy az alatta lévő talajjal élő kapcsolatban maradjon a kupacunk – vagy tegyük közvetlenül a földre, vagy átjárható alapra. Fontos, hogy a megfelelő nedvességet megőrizzük (az a jó állapot, amikor a komposzt nedves, de nem csöpögős), ehhez nem árt letakarni a tetejét valamilyen szellőző anyaggal.
A komposzt készítésénél igyekezzünk rétegezve elhelyezni a konyhai és a zöldhulladékot, és figyeljünk rá, hogy mindig kerüljenek darabolt ágak is a rakatba, mivel ezek is biztosítják a folyamatos oxigénellátást, ami fontos, hogy a folyamat ne rothadás legyen. Nem árt néha néhány lapát földet is a komposztba tenni, ebben már benne vannak azok a mikroorganizmusok, amelyek a lebontást végzik.
Ezután nincs már más dolga, mint néha átforgatni a készülő komposztot, és néhány hónap múlva használhatja is.
Mire használjuk?
A komposzt minősége az alapanyagoktól és a kezeléstől függ. Ha jó arányban kerültek bele az anyagok, épp elég volt a nedvesség és rendszeres az átforgatás, akkor megfelelő szerkezetű, jó tápanyagösszetételű komposztunk lesz néhány hónap múlva.
A legbiztosabb, ha nagyjából egy évet hagy a komposztnak, így biztos lehet benne, hogy jó lesz a végeredmény. A kész komposztot mindig rostálja át felhasználás előtt, a nagyobb darabokat tegye vissza a kupacba. A készterméket beáshatja a bokrok, fák tövébe, de ne túl mélyre. Zöldségfélék vetése előtt kevéssel beleforgathatja a föld felső rétegébe. Szobanövények, balkonládák esetében 1:1 arányban keverje földdel.
Fontos tanácsok
- A komposztálót mindig félárnyékos helyre állítsa és kerülje a mélyedéseket, rossz vízelvezetésű helyeket. Figyeljen arra, hogy a komposztáló körül legyen elég hely, hogy odaférjen.
- Figyeljen a szagokra: a komposztálás nem rothadásos folyamat! Ha a rothadás jellegzetes szagát érzi, forgassa át a keveréket, és adjon hozzá több ágat, amely elősegíti a levegő áramlását.
- A látható penész is azt jelzi, hogy valami nem stimmel a folyamatban, ilyenkor is a szellőztetés segíthet.
- Szárazság idején ne felejtse el meglocsolni a komposztot.