Pósta, Pastor, Prantner borok a pincében
Prantner Pince
A Prantner család sok nemzedékre visszamenőleg foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, ezáltal folytonossá vált a szőlőhöz való kötődésük. Ültetvényeik a szekszárdi dombság legszebb dűlőiben, az Előhegyen és a Sauli völgyben helyezkednek el. A 10 hektáros birtokon dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva mutatják be a borvidék sokszínűségét. A borkészítés során a tradicionális módszereket ötvözik a mai kor alapvető technológiai eljárásaival. A szekszárdi történelmi borvidék adottságai lehetővé teszik, hogy lelkiismeretes munkával olyan borok kerüljenek ki pincészetükből, amelyek méltón képviselik a szekszárdi borvidéket hazánkban.
A Prantner Pince borai közül ezeket találja meg nálunk:
- Prantner Rozé 2011.
- Prantner Kékfrankos 2009.
Pastor Pince
Juhász Tibor szekszárdi gyökerű borász a Prantner család tagja: a szőlő és a bor kicsi gyerek kora óta szerves része az életének. Külföldi útja során megismerte az angolszász borkultúrát és magába szívta az újvilági tudást, majd az inasévek után ismét szülőföldjén ásta bele magát a munkába. Egyik legelső fontos felismerése volt, hogy „Juhász” néven már igen sok versenyző akad Magyarországon a borvilágban, így szellemes módon pásztor, vagy hivatalosan: Pastor néven önállósodott. Juhász Tibor a saját útját járja, küzdelmesen, de elszántan, hogy minőségi borokat készítsen a szekszárdi dűlőkön. Elhivatottsága igen erős a szekszárdi borok, és különösen kedvenc fajtája, a kadarka irányába.
A Pastor Pince borai közül ezeket találja meg nálunk:
- Pastor Cabernet Franc 2009.
- Pastor Kadarka 2009.
Pósta Borház
Póstáék tősgyökeres szekszárdi családként mindig is rendelkeztek kisebb-nagyobb szőlőterülettel. Ültetvényeik nagy részén vörösbort adó fajták találhatók: Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot, Kadarka, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon. A családi hagyományt folytatva nem feledkeztek meg a fehérborokról sem, az Olaszrizling mellé a Sauvignon Blanc is felkerült. Szőlőik 5 km-es körzetben találhatóak, legnagyobbrészt hegytetőn. A szőlőművelésben a minimális növényvédőszer-felhasználásra törekednek, de céljuk között szerepel a biodinamikus szőlőtermesztés megvalósítása is, melynek segítségével még jobban tudják majd hangsúlyozni boraink egyediségét.
Boraikat hagyományos eljárásokkal, de a legmodernebb technológiával készítik, engedélyezett segédanyagok nélkül. Az egészséges, nem túlterhelt tőkékről származó szőlőt kézi szüret és válogatás után dolgozzák fel, és fajélesztő felhasználása nélkül erjesztik. Acéltartályos, hűtött erjesztést követően boraik 5hl-es illetve 20hl-es ászokhordókba kerülnek 1-1,5 évig fajtától és évjárattól függően. Céljuk egyedi, kézműves borok készítése, melynek érdekében technológiájukat folyamatosan fejlesztik mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés során.
A Pósta Borház borai közül ezeket találja meg nálunk:
- Pósta Borház Kékfrankos
- Pósta Borház Olaszrizling
- Pósta Borház Kadarka
- Pósta Borház Fuxli
- Pósta Borház Noirkékmerfranlotpinotkos