Slow Food ABC
Az ízek bárkája (Arc of taste)
Noé bárkájához hasonló menedékként elfeledett ételeink újrafelfedezését, összegyűjtését, és népszerűsítését célzó program. Az iparszerű mezőgazdaság, a környezet pusztulása és tájaink homogenizálódása miatt egyre veszélyeztetettebbek lettek azok a helyi termékek, amelyek egyedi, a tájba illő gazdálkodást hordozó ízvilágot képviselnek. Mára az Ízek bárkája jegyzék több mint 900 terméket tartalmaz; e bárkaközösségnek akkor lehet tagja egy termék, ha eleget tesz az alábbi elvárásoknak:
• különlegesen jó minőségű és ízében egyedi;
• ha a kipusztulás veszélye fenyegeti, és az élelmiszerek standardizálódása miatt védelemre szorul;
• ha történelmi, társadalmi-gazdasági vagy kulturális szempontból jól meghatározott régióhoz köthető;
• ha csak korlátozott mennyiségben készül (de nagyobb mértékű termelése kívánatos);
• ha előállítása hagyományos, vagy a hagyományokat követő, innovatív módszerekkel történik;
• ha regionális élelmiszerként szimbolikus jelentőséggel bír.
Konvívium (convivium)
Az olasz kifejezés eredeti jelentése „együtt élés”. A konvíviumok a Slow Food helyi sejtjei, a mozgalom legkisebb egységei. Általában évente több eseményt is szerveznek, kezdve az egyszerű vacsoráktól és ételkóstolóktól, ahol a tagok találkozhatnak és megoszthatják egymással az étel mindennapi örömét, egészen a helyi termelők és gazdaságok meglátogatásáig, konferenciák, megbeszélések, filmvetítések, fesztiválok, ízlésfejlesztő kurzusok szervezéséig. A konvíviumokat a tagok önkéntes idő- és energiaráfordítása tartja életben.
Termelői piacok (Earth Market)
A „Föld piacai” olyan termelői piacok, amelyek a Slow Food mozgalom filozófiája szerint alakulnak ki. A helyi közösségek által működtetett piacokon a helyi termelők közvetlenül és méltányos áron kínálják az egészséges, minőségi élelmet a fogyasztóknak.
Prezídium (Presidium)
Az olasz kifejezés a Slow Food termékoltalmi kezdeményezését jelenti, amelyet a Slow Food Biodiverzitásért Világalapítványa nyújt a kistermelői közösségek helyi, kézműves termékeinek megsegítésére, a termelői önszerveződések serkentésére. Magyarországon egyelőre csak egy prezídiumot tartanak nyilván, a Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület Mangalica prezídiumát.
Salone del Gusto
A Slow Food 2 évente megrendezett seregszemléje. A Torinóban létrehozott nemzetközi vásáron helyi termékek és termelők mutatkoznak be, s tartanak íz-műhelyeket, borkóstolókat, sztárséfek kel közös íz-színházakat. A kiállításon a Slow Food termék-oltalmi támogatásban részesült prezídium termékei is helyet kapnak.
Terra Madre (Földanya)
A Földanya hálózatot 2004-ben alapította a Slow Food, hogy összehozza azokat az embereket, akik meg kívánják őrizni a természet változatosságát, támogatják a fenntartható módszerekkel történő élelmiszer-termelést, és a tradicionális kézműves termék előállítást. A Terra Madre közösségei a Slow Food minőségi termék előállításra vonatkozó alapgondolatait ültetik át a gyakorlatba, céljuk a “good, clean and fair” azaz “tiszta, finom és igazságos” termék készítése, értékesítése, támogatása. A hálózat tagjai kistermelők, szakácsok, kutatók, fogyasztók, civil szervezetek.
Gasztronómiai Tudományok Egyeteme (University of Gastronomic Sciences)
2003-ban Piemont és Emilia-Romana régiók a Slow Food kezdeményezésére létrehozták a Slow Food iskoláját, ahol a gasztronómiát az élelmiszerek előállításától az elfogyasztásukig multidiszciplináris képzéseken lehet elsajátítani.
Forrás: slowfood.hu