Stelcz-sikerek a sonkafesztiválon
Az I. bábolnai Sonkafesztivált 2007. április 1-jén rendezték, az ötlet és a megvalósítás Debreceni Tibor, a Bábolna Hús ügyvezetője érdeme. A fesztivált minden évben a Húsvétot megelőző hétvégén szervezik Bábolnán, azzal a céllal, hogy a húsvéti asztalokra minőségi, hagyományos eljárással készült sonkák és egyéb készítmények kerülhessenek. A fesztivál keretein belül a résztvevőknek versenyzési lehetőséget is biztosítanak – egész sonka, mangalica sonka, különleges sonka, darabolt comb és szalámi kategóriában. A mezőny évről évre erősebb, egyre több termékkel szállnak versenybe a hentesek. Általánosan mégis az tapasztalható, hogy a résztvevők kimondottan a versenyre készítenek külön sonkákat, 1-2 éves érlelésűeket, különlegesebb fűszerezéssel, különleges füsttel stb., hisz akármennyire is jók, még mindig nem jutottunk el odáig, hogy érdemes legyen mindezt nagyban csinálni.
Sonka Lovagrend – a sonkákért
Az igazi magyar sonkák felkarolása érdekében néhány éve megalakult a Sonka Lovagrend, amely feladatául választotta a hagyományteremtést, a hagyományok ápolását, a sonkafesztivál megrendezését, a magyar sonkák minél szélesebb körben való megismertetését, olasz és spanyol minták alapján a hazai sonkák nemzetközi elismertetését, a sonka minőségének megtartását, a húsvéti sonkahagyományok életben tartását.
A fesztiválra kilátogatók száma évről évre sokszorozódott, 2012-re elérte a 12.000 főt. A szervezők színes programokról is gondoskodnak, hogy a sonkamustra mellett egy kellemes és tartalmas napot tölthessenek el a Bábolnára érkező látogatók. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2011-től már nem egy-, hanem kétnapos a fesztivál.
Idén (2013. március 23-24.) már a VII. Sonka Fesztiválon vehettünk részt, ez a szám bizonyítja azt, hogy a Sonka Lovagrend igyekszik feladatait minőségben ellátni. Az idei évben az időjárás nem kedvezett, a fesztivált megelőző héten ítéletidő tombolt az országban, bár az időjárás javulni látszott a fesztivált megelőző napokban, a meteorológiai előrejelzések miatt sokan nem mertek útnak indulni, így az idei fesztiválra kilátogatók száma kb. 2000-re csökkent.
Díjak a Stelcz-termékeknek
Idén is a már megszokott kategóriákban lehetett nevezni és versenyezni. Az idei mezőny volt talán eddig a legerősebb. A Stelcz és Fia Kft. különleges sonka kategóriában indult az Ínyenc csont-nélküli parasztsonkával, Szalámi kategóriában pedig a téliszalámi jellegű Csemegeszalámival. A sonkával különdíjra, a szalámival pedig egy első helyezésre tehettünk szert. Tavalyi évben is ugyanezen termékeinkkel szálltunk versenybe, hasonló eredményeket érve el.